Összefogás a magyar kultúráért

Visszalépett az olasz kormány attól a döntésétől, hogy emeli a mozijegyárakat és csökkenti a kulturális eseményekre szánt támogatásokat, két nappal a kulturális költségvetési megszorítások elleni országos sztrájk előtt. Az olasz kulturális minisztérium közleménye szerint a konzervatív kormány 236 millió eurónyi (63 milliárd forint) támogatást visszaadott a minisztérium számára a korábban csökkentett, illetve befagyasztott összegekből. A filmgyártási alap támogatását az üzemanyagokra kivetett magasabb adókból fogják finanszírozni és nem a korábban bejelentette egyeurós mozijegy-áremelésből. Az olasz kormány új rendelete intézkedik továbbá a világörökségként számos tartott Pompeji állagának javításáról is.

A kulturális költségvetésnek, köztük a színházakat és a filmgyártást támogató alap finanszírozásának 36,6 százalékkal való csökkentése ellen tiltakozó színészek, zenészek, művészek méltatták az új rendelkezéseket. "Meghozta a gyümölcsét a film- és színházi szakmában dolgozók, az értelmiség és az állampolgárok mozgósítása" - hangoztatta Walter Vergano, a torinói Regio színház rendezője. Gianni Alemanno, Róma polgármestere nyilvánosan mondott köszönetet Riccardo Muti karmesternek, aki a múlt héten szenvedélyes felhívást intézett az olaszokhoz Verdi Nabuccójának vezénylésekor, ellenezve a kulturális alapok csökkentését. A milánói La Scala társulata a kormány visszakozásának hatására lemondta
péntekre tervezett sztrájkját.

A színházak és a mozik azt tervezték, hogy március 25-én zárva tartottak és nem csatlakoztak a március 27-i színházi világnaphoz sem. Március 26-28-ra a múzeumok, könyvtárak hirdettek tiltakozó akciókat. Tavaly tavasszal az olasz kulturális élet közel egy hónapon át sztrájkolt a költségvetési megszorítások ellen. Magyarországon több tízmilliárd forintot vont el a kormány a kultúrából. Ez ellen tiltakozik megannyi szakmai szervezet és magánszemély.

Összefogás a magyar kultúráért

Százezrek nevében tiltakozik a miniszterelnöknél, a nemzetgazdasági, a humán erőforrás miniszternél és a kulturális államtitkárnál 20 jelentős kulturális szövetség és egyesület a kormányzat által meghozott, úgynevezett takarékossági intézkedések ellen. A kulturális, oktatási, művészeti és közművelődési célú programokat, alkotásokat és alkotó közösségeket érintő pénzügyi zárolások a kultúra ellehetetlenítését eredményezik.

A nyílt levél írói hangsúlyozzák, hogy a tavaly júliusban elrendelt „takarékossági intézkedések”, zárolások felháborították a kulturális élet valamennyi szereplőjét, amelyhez a kegyelemdöfést a mostani 250 milliárd forintos „stabilitási tartalék” képzése adja. Ennek legnagyobb kárvallottja a minisztériumok közül a kulturális tárcát is birtokló Nemzeti Erőforrás Minisztérium, amely közel 40 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, de jelentősen megnyirbálták a Nemzeti Kulturális Alap költségvetését, amely jogszabályban garantált módon az Ötös Lottó nyereményalapjából támogathatná a különböző kulturális, művészeti és képzési programokat, alkotásokat. Tény, hogy a kultúra gerincét érintő közművelődésre idén még 400 millió forintot sem ad a kormány, emiatt sok száz jelentős hagyománnyal bíró, a nemzet értékeit felvonultató program (színházi előadások, képzőművészeti alkotások, könyvek és folyóiratok, tárlatok, fesztiválok, találkozók, művészetoktatás, táborok stb.) marad el, vagy el sem készül. Ráadásul újabb jelentős megszorítások érik az állami/önkormányzati intézményeket is, amelyek a művészeti és
közművelődési értékek létrehozásában és terjesztésében a civilek szakmai együttműködő partnereik.

Hivatásos és amatőr művészként ma többszázezer ember ténykedik aktívan Magyarországon, és majdnem ennyi embert (diákot és felnőttet) érint a drámapedagógia, a művészetoktatás és a társadalmi nevelés. A holdudvart is hozzászámítva – közönség, hozzátartozók, barátok és érdeklődők, akik szintúgy formálódnak e közösségi tevékenységek által – ez a szám még tovább sokszorozódik. A kórusokat, zenekarokat, vers- és prózamondókat, iskolai és felnőtt színjátszókat, színészeket, előadóművészeket, táncosokat, képzőművészeket, fotográfusokat, filmeseket, bábosokat, cirkuszművészeket, az alkotó népművészeket tömörítő szövetségek és egyesületek számára egységes, korrekt, átlátható és biztonságos állami finanszírozást követelnek, amelyet a szakmai szervezetekkel közösen alkot meg a kormány, haladéktalanul.

A megfogalmazók szerint a kormány meggondolatlanul, hirtelen ötlettől vezérelve döntött a művészeti életet jelentős hátrányba hozó intézkedésekről. Hiányolják a „Nemzeti Konzultációt”, valamint Szőcs Géza államtitkárnak a kultúra érdekében tett lépéseit, konkrét döntéseit, máig ismeretlen stratégiai terveit, amelyeket kilenc hónapos államtitkársága alatt sem ismerhet a társadalom, vélhetően, mert ilyen nincs.

A miniszterelnöknek írt levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy az államkassza egyensúlyi helyzetét nem szabad a kulturális, művelődési kiadások rovására, a magyar kultúra kárára végrehajtani, hiszen ezzel azok az érzékeny szellemi alapok sérülnek, amelyeknek köszönhetően egyenrangú szereplők vagyunk az európai államszövetségben. Magyarságunk, örökségünk az, amit védenünk kell, és fejleszteni kötelességünk. Európának mi magyarokként vagyunk érdekesek, ez pedig kulturális identifikáció: a hagyományok átadásának és az alkotókedv megőrzésének a kérdése, és a nemzet egységének kulcsa!

„Mindaz a kulturális érték, mely ezen intézkedések miatt nem jöhetett létre, már soha nem jön létre.” – írják levelükben. Az összefogást sürgetők kétségeiknek adnak hangot a közcélú feladatok ellátásával kapcsolatosan is, mert a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók a közalkalmazottak között is mára már a legalacsonyabb jövedelműek közé tartoznak. „Fel kellene ismerni, hogy a kevés számú tudományos intézmény és művészi alkotóműhely mellett a könyvtárak, levéltárak, múzeumok, művelődési házak, állat- és növénykertek az őrzői, fejlesztői és közvetítői a kulturális értékeknek.” – fogalmaznak.

A tiltakozók "Összefogás a magyar kultúráért" néven saját csoportot hoztak létre a facebook közösségi portálon, ahol minden kultúrabarát ember, műkedvelő, szervezet és társulat csatlakozhat, az is elegendő, ha lájkolja a csoport közösségi oldalát:


0 Response to "Összefogás a magyar kultúráért"

Megjegyzés küldése